//the Header

VIDEO: Kuidas peab sõjaväekolonnidega arvestama suuremate kaitseõppuste ajal?

Suuremad riigikaitselised õppused toovad liiklusesse ka Eesti kaitsejõudude ja NATO liitlaste rasketehnikat transportivad spetsiaalsed haagised. Kolonnid võivad mõjutada liiklust, mistõttu on oluline autojuhtide mõistev suhtumine, et kõik ohutult sujuks.

„Kui tavaliikleja satub kolonni lähedusse, siis võiks juba oma peas leppida sellega, et tõenäoliselt läheb rohkem aega oma sihtkohta jõudmiseks. Mõistlik oleks teha sõidu sisse väike paus, juua näiteks kohvi, mitte kolonni taga istuda,“ sõnas sõjaväepolitsei liiklusgrupi ülem, leitnant Mihkel Kivi.

Nii-nimetatud kinnise kolonni puhul on möödasõit täielikult keelatud ja selle eest hoolitsevad siniste vilkuritega sõjaväepolitsei saateautod.

„Kolonnid võivad olla kilomeetreid pikad ja nende pikivahe maanteel on umbes 100 meetrit. Kui nüüd tavaliikleja otsustab kaitseväe kolonnist mööduma hakata, siis see on kindlalt vale otsus. Kolonnidest mööda sõita ei ole võimalik ja ta peab hakkama kolonni vahele reastuma,“ rääkis OÜ Autosõit liiklusõpetaja Indrek Madar.

Katse näitas, et suure sõiduki pidurdusteekond on peaaegu kolm korda pikem kui väiksel sõidukil. „Võite ise ette kujutada, mis juhtub, kui suur sõiduk teist üle sõidab. Tagajärjed on fataalsed,“ lisas Madar.

Vaata videost lähemalt: