//the Header

Plaanid nädalavahetusel lõkke tegemist?

Kevade saabumisel on paljudel inimestel nädalavahetuse saabudes plaanis teha kodaias või maakodus koristustöid ja põletada oksi. Et mõnus kevadine nädalavahetus ei lõppeks halvasti, tuleks tähele panna ja jälgida mõningaid reegleid ja head tava.

Enne lõkke tegemist tuleb uurida kohaliku omavalitsuse õigusakte – tiheasustusalal võib olla lõkke tegemine keelatud või siis on määratud, mida lõkkes põletada tohib. Lõkkeaseme ümbrus tuleb hoida vähemalt poole meetri ulatuses puhas süttivast materjalist, et lahtine leek, kõrge temperatuur või sädemed seda ei süütaks. Näiteks võiks enne tule tegemist kasta lõkke ümbrus veega märjaks. Kindlasti tuleb lähedusse võtta kustutusvahendid.

Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega. Lahtist tuld ei tohi teha, kui tuule kiirus ületab 5,4 meetrit sekundis. Tuleb jälgida ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele või lõkke tegemisega kaasnev suits ei häiriks kaasinimesi.

Lõkkekoha ohutusvahemaad hoonetest ja metsast sõltuvad eelkõige lõkke suurusest. Alla ühemeetrise läbimõõduga lõke peab paiknema vähemalt 10 meetri kaugusel hoonetest ja metsast. Üle ühemeetrise läbimõõduga lõke peab paiknema vähemalt 15 meetri kaugusel hoonetest ja 20 meetri kaugusel metsast.

Oluline on jälgida, et lõkkest ei saaks alguse kulu- või metsapõleng, mida päästjatel tuleb kustutada tunde, päevi või halvemal juhul nädalaid. Lahtist tuld ei tohi jätta järelevalveta, isegi mitte hetkeks, laske sel lõpuni põleda, kustutage veega või summutage näiteks liivaga.

Kui lõke on siiski kontrolli alt väljunud, tuleb helistada Häirekeskuse telefonile 112, kust saadetakse appi lähimad kutselised või vabatahtlikud päästjad.

Artiklis on kasutatud Päästeameti ning Päästeliidu liikmesühingute soovitusi.

Teeme Eestis elu ohutuks!