//the Header

Ära mine nõrgale jääle

Veekogude jääle minek on muutunud sulailmadega ohtlikuks.

Veebruari alguses saabunud soojad ja vesised ilmad sulatavad õhemaks talve jooksul veekogudele tekkinud jääkihti, mistõttu tasub enne jääle minekut veenduda selle ohutuses.

Jääkattele tasub minna siis, kui selle paksus on vähemalt 10 sentimeetrit ning kindlasti peaksid kaasas olema jäänaasklid. Tuleb silmas pidada, et ühe veekogu piires võivad jääolud tugevalt varieeruda.

Populaarsemate siseveekogudel käivad jää paksust mõõtmas Päästeameti komandod ning andmeid saab vaadata kaardirakenduselt. Päästeameti jääkaart on selleks, et anda inimestele infot jääolude kohta siseveekogudel ning juhtida tähelepanu jääolude muutumisega seotud ohtudele. Päästjate hinnang jää paksusele ei taga teie turvalisust ja selle eest vastutab iga jääle mineja ise.

Jääst läbi vajumisel võib inimene uppuda vaatamata ujumisoskusele, kuna külm vesi halvab tegevusvõime mõne minutiga. Kõige ohtlikumaks võib nõrk jää kujuneda just uudishimulikele lastele.

Jääl juhtunud õnnetust nähes helista viivitamatult hädaabinumbril 112. Palume inimestel olla tähelepanelikud – inimesi nõrgal jääl nähes peaks paluma neil sealt viivitamatult lahkuda. Meeles peab pidama, et nõrgale jääle sellest läbi vajunud inimest päästma minnes võib tõsisesse ohtu seada ka enda elu.

Teate koostamisel on kasutatud Päästeameti materjale.

Teeme Eestis elu ohutuks!