//the Header

EV100 ja tuletõrjujad

Juba homme saab meie riik 100-aastaseks. Õige hetk oleks meenutada, kuidas möödus vabariigi loomine tuletõrjujatel.

Mida põnevat toimus Nõmmel ja Tallinnas neil kolmel pöördelisel veebruarikuu päeval sajand tagasi toimus, seda saad kohe teada.

Laupäev, 23.veebruar 1918

Keila lahingus sakslastelt lüüa saanud punakaartlased põgenesid Tallinna poole. Õhtul muutus olukord Nõmmel ärevaks, levisid kuuldused, et taganevad kommunistid plaanivad lisaks röövimistele ka mahalaskmisi. Öösel süttis maha jäetud maja Metsa tänaval ja tuletõrjele anti üldhäire. Kuid nüüd toimus midagi tavapäratut, tänavatele ilmusid vintpüssidega ja revolvritega relvastatud tuletõrjujad. Võim võeti üle, merekindluse ladusid ja elutähtsaid objekte hakkasid valvama relvastatud tuletõrjujad. Need relvad oli tuletõrje 1917.a revolutsiooni ajal merekindluse laost hoiule võtnud, et need ei satuks valedesse kätesse.

Pühapäev, 24.veebruar 1918

Varahommikul heisati Nõmmel jaamahoonele ja pritsimaja torni sinimustvalge lipp. Komandandiks sai tuletõrje peamees Jaan Vaga. Tuletõrje kontrolli all oli ka Nõmmet läbiv raudtee. Hilisõhtul peatati kinni ka sakslastega läbirääkimistele sõitev Päästekomitee erirong. Viimasel lasti pärast sekeldusi edasi sõita. Järgmisel päeval saabunud saksa väed lõpetasid vaid päeva kestnud „Nõmme tuletõrje vabariigi“ tegevuse. Sündmusi Tallinnas meenutab Tallinna tuletõrje peamees Jaan Toovere: „Üks võimutseja oli lahkumas, teine tulemas. Oli karta linna pommitamist enamlaste laevadelt ja ühes sellega ka tule puhkemist linnas. Sellepärast olime pritsimajja kogunenud. Teised salgad valvasid linnas hooviväravate kangialustes ja mujal, kus leidus varju võimalike pommikildude vastu.“

Esmaspäev, 25.veebruar 1918

Keskpäeval kogunesid Reaalkooli ette lisaks õpilastele ja sõjaväelastele ka vabatahtlikud pritsimehed. Vastne peaminister Konstantin Päts luges neile ette iseseisvusemanifesti, sellele järgnes rongkäik.  Suure tõenäosusega oli kohal ka Tallinna tuletõrjeorkester. Kuid mis võis olla see lugu, mida orkestri pillidest vabariigi auks kõlas? Eelneval päeval Pärnus toimunud paraadi kirjelduse kohaselt mängis orkester suure vaimustusega mitu korda Porilaste marssi. Hilisõhtul said Tallinna tuletõrjujad hinnalise kingituse osaliseks, nimelt õnnestus sadamast päästa endise merekindluse tuletõrjeauto, mida kommunistid tahtsid kaasa viia. Tegemist oli 1916.a Inglismaal valminud tuletõrjeautoga Dennis. Järgnevad 9 kuud paiknes see tuletõrjeauto Viru pritsimajas, pärast mida riik selle vabatahtlike käest ära võttis.

Teeme Eestis elu ohutuks!